lite fakta..kanske just din häst har poblem med


kanske just din häst har problem med detta..annars bra tips och förklaringar!


Viktigt att hästen har fri tillgång till vatten i stallet



Under höst- och vintermånaderna är tillgången till bete begränsad. Tiden till hagvistelse brukar även förkortas under dessa månader vilket gör att det är extra viktigt att hästen har fri tillgång till vatten i stallet. En häst som väger cirka 500 kg svettas omkring 10-15 liter per arbetad timme.

Denna vätskeförlust måste kompenseras och det görs bland annat genom betesgräs vilket innehåller stora delar vatten.

För lågt vattenintag kan bland annat leda till minskad prestation men även till sjukdomar i mag- och tarmkanalen. Kolik är ett samlingsnamn på olika former av störningar i mag- och tarmkanal och något som kan drabba hästen vid bland annat vätskebrist.

Studier har visat att hästar föredrar att dricka ur hink jämfört med vattenkopp, ett bra råd är därför att komplettera vattenkoppen i boxen med en hink och därmed underlätta för hästen att få i sig tillräckligt med vätska. För att undvika att vattnet fryser i hagen under vintermånaderna finns det vattentunnor med värmeaggregat, en mycket bra och skadeförebyggande investering!


Knutor i huden på vintern

Nu under vinterhalvåret är det inte helt ovanligt att hästar får knutor i huden, antingen enstaka i sadelstaden eller flertal utspridda över hela kroppen. En enstaka, oöm hudknöl som sakta växer till sig på ryggen är ofta en hårsäcksinflammation, orsakad av ett stopp i talgkörtelgången. Detta kan åtgärdas genom att man tvättar med alsolsprit och på så sätt får knutan att torka ut. Om det inte hjälper kan veterinär behöva tillkallas för att ge kortison.

Ofta beror knutorna på att svettavlagringar har samlats eller att smuts och stöv har tryckts ihop under vojlock eller täcke. Hästen duschas kanske inte lika ofta på vintern som under sommarhalvåret och därmed blir det mer smuts som torkar in i hårremmen. För att förebygga dessa knutor kan man svampa av hästen när den blivit svettig och vara noga med att regelbundet rykta djupt och grundligt med en tät borste.

Låt också hästen gå utan täcke då och då så att huden luftas ordentligt. Dessutom bör textilvojlockar tvättas ofta. Lädervojlockar torkas av efter varje ridtur för att förhindra beläggning av stöv.

En annan form av hudknutor är de som snabbt slår ut över hela hästens kropp. De är oftast en foderbetingad reaktion och avhjälps genom en förändring av foderstaten.





Klippning eller vintertäcke

Man kan påverka hästens isolering och yttemperatur genom att lägga på ett täcke eller genom att klippa hästen. Ett täcke ökar isoleringen, varmed yttemperaturen sjunker och värmeförlusterna minskar så att hästen klarar lägre omgivningstemperaturer.

Tävlingshästar klipps ofta vintertid för att underlätta hästens värmeavgivning vid arbete. Ryttaren/kusken upplever hästen som piggare och hästen torkar fortare efter avslutat arbetspass. När pälsen klipps försvinner ett lager isolering och temperaturen på hästens yta stiger. Det betyder att temperaturskillnaden till omgivningen ökar så att förlusten av fri värme blir större.

För att ersätta det förlorade lagret isolering och sänka yttemperaturen skall man lägga på hästen ett täcke när den inte arbetar. Under täcket kommer temperaturen att vara högre än utan täcke och muskulaturen kan hållas varmare

hoppas ni får nytta av denna information?











lite text kopierad från en sida om hästar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0