HORSEMANSHIP

del 1 horsemanship


borde värkligen läsas


Det är lätt att ge upp om hästen inte fungerar, man blir arg, ledsen och frustrerad för att man inte förstår varför hästen reagerar som den gör. Men lär du dig hur hästen tänker så går det ofta att se en orsak till hästens beteende. Det hästen gör är alltid logiskt ur hästens perspektiv. Missförstånd uppstår när vi överför våra mänskliga värderingar på hästarnas beteende. Det är inte så konstigt att vi gör så eftersom det är de referensramar vi har, men hästar tänker ofta tvärt om. När hästen står och kliar på oss efter ridturen tycker vi att det är lite gulligt och kontaktsökande. Detta är egentligen en ren dominanshandling från hästens sida. En häst som är väldigt pigg och sprallig upplevs ofta som levnadsglad men är egentligen stressad och forcerad.


När du lärt dig tolka hästens signaler är du bättre förberedd i alla situationer. Hästar reagerar blixtsnabbt, men vet du hur den fungerar så är du beredd när något händer. Om hästen till exempel sparkar eller biter så har den sannolikt försökt att säga något tidigare med sitt kroppsspråk. Det gäller att försöka lära sig att se saker innan de händer. Kan du läsa hästens kroppsspråk kan du förutse händelser och undvika obehagliga situationer.

 

Horsemanship handlar om att öka sin hästkunskap och sin förståelse för hästens beteende, men  också om att bli medveten om sitt eget beteende. Det handlar om att lära sig ödmjukhet och respekt inför andra individer. En häst som blir hanterad av en duktig hästmänniska blir både lugnare och tryggare. Bygger du upp ett språk mellan dig och hästen blir den också bättre förberedd och får ett sammanhang i det ni gör. Du kan aldrig lära en häst att den inte får bli rädd, du kan däremot lära din häst att hantera sin rädsla. Horsemanshipen gör att umgänget med hästen blir tryggare, roligare och framförallt säkrare.

 

 
















min favoritbild

|
|
V



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0